“Malatya Lojistik Çalıştayı” Gerçekleştirildi

15 Haziran 2022

Lojistik Merkez kurulmasının gerekliliği noktasında Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Malatya Lojistik Çalıştayı” düzenlendi.
 
Çalıştay’a Vali Hulusi ŞAHİN, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman BAYRAM, Battalgazi Belediye Başkanı Osman GÜDER, Fırat GDTBM Dr. Musa AYDEMİR, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan ÖZCAN, TSO Meclis Başkanı Hasan Hüseyin ÖZKAN, bölgede faaliyet gösteren farklı sektörlerde öne çıkan firmalar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte akademisyenler katıldı.
 
54 farklı firmadan temsilcilerin de hazır bulunduğu çalıştayda lojistik konusu “Malatya’nın Demiryolu Altyapısının Analizi”, “Malatya Karayolu Ulaşım Analizi”, “Malatya’nın Lojistik Merkez Açısından Ekonomik Analizi”, “Lojistik Merkez Kapsamında Malatya’da Tedarik Zinciri Yönetimi” ve “Lojistik Merkez Açısından Malatya’nın SWOT Analizi” olmak üzere beş ayrı başlıkta ele alındı.
 
Kendi konularında uzman kişilerin sunum yaptığı çalıştayda Bölge Müdürümüz Dr. Musa AYDEMİR’de “Lojistik Merkez Kapsamında Malatya’da Tedarik Zinciri Yönetimi” konusunda ve çalıştay kapsamına ilişkin bilgi birikimini paylaştı. 
 
Çalıştayda; Malatya’nın lojistik merkezine dönüşümünde, mevcut durumun değerlendirilmesine müteakip, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümüne yönelik önerileri sıralandı. Üreticilerin konteyner bulma sorunu başta olmak üzere tedarik ve nakliye kaynaklı zorluklar, demiryolu taşımacılığında yaşanan sorunlar ile elleçleme gibi lojistikle ilgili temel sorun alanları detaylı bir şekilde ele alındı. Malatya’da kurulacak lojistik merkezinin şehirdeki sanayiciler başta olma üzere tüm üreticilere sunacağı önemli katkıların yanında, şehirdeki firmaların yabancı ortak bulmasına, büyük firmalar ile yeni yatırımcıların kente gelmesine aracılık edeceği vurgulandı. Malatya Lojistik Platformu’nun oluşturulmasının Malatya’da lojistik merkezi oluşturma sürecine önemli bir katkı sunacağı belirtildi. SWOT analizi doğrultusunda önemli bir jeoplotik konuma sahip olan Malatya’nın güçlü bir karayolu ve demiryolu altyapısına sahip olmasının bu projenin hayata geçirilmesine katkı sunacağının altı çizildi.