26 Ocak Dünya Gümrük Günü Etkinlikleri Kapsamında ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU

28 Ocak 2020

26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları kapsamında; Bölge Müdürü Dr. Musa AYDEMİR, Malatya Gümrük Müdürü Kadir KUTLU, Tasfiye İşletme Müdürü Soner ALICI, Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbarat Müdürü Ahmet CIBIR, Şube Müdürleri ve personellerin katılımıyla program gerçekleştirildi. Programdan önce Bölge Müdürümüz personelin 26 Ocak Dünya Gümrük Gününü karanfil vererek kutladı. Daha sonra Atatürk Anıtına Çelenk konuldu. Ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

  • Bölge Müdürlüğü ve Bağlantılar olarak Mülki Amir ile ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlar ziyaret edildi.
  • 26 Ocak Dünya Gümrük Gününde Erhaç Havalimanı başta olmak üzere Elazığ, Kahramanmaraş, Sivas Nuri Demirağ Havalimanlarımızda, yolcularımız Gümrük personellerimiz tarafından çikolata ve kolonya ile karşılandı.
  • Bölge Müdürlüğümüz personeli tarafından Kan Bağışı yapıldı. Bölge Müdürlüğümüze gelen Kızılay aracında, personel kan ve kök hücre bağışında bulundu. 
  • MİAD Sevgi Evlerinde yaşayan 14 çocuğun katılımıyla "Sinema Seyri" ve "Bowling Keyfi" etkinliği düzenlendi.
  • Bölge Müdürlüğümüz personeli tarafından Huzurevi ziyareti gerçekleştirildi.
  • Malatya/Elazığ’da 6.8 şiddetinde gerçekleşen Deprem sonrası Kızılay’ın organize ettiği Depremzedelere Yardım Kampanyasına katılım sağlandı.

 

Neden Gümrük Günü:  Dünya Gümrük Örgütü, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanan anlaşmayla kurulmuş, o zaman ki adıyla Gümrük İşbirliği Konseyi ilk toplantısı 26 Ocak 1953 tarihinde 17 Avrupa ülkesinin katılımıyla Brüksel’de yapılmıştır. Bugün, uluslararası ticaretin %98’ini gerçekleştiren içerisinde Ülkemizin de bulunduğu 182 üyeye sahip olan Örgüt, 1994 yılındaki Konsey toplantısında, Dünya Gümrük Örgütü adının kullanılmasına karar vermiştir.  Örgütün ilk toplantısını yaptığı 26 Ocak günü, üye ülkelerde Gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla “Dünya Gümrük Günü” olarak kutlanmaktadır.

               

Bu kapsamda,  26 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilecek Dünya Gümrük Günü kutlamaları çerçevesinde 2020 yılı temasının "İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler" olarak, Dünya Gümrük Örgütü'nün yeni vizyonunun ise "Refah düzeyi daha yüksek ve daha güvenli bir dünya için gümrükleri bir araya getirme: sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir" olarak belirlenmiştir.
 

26 Ocak 2020 haftasında gerçekleştirilecek Dünya Gümrük Günü kutlamaları temasının bu yıl "İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” sloganıyla, ÇEVRE konusunun önemine vurgu yapılarak; toplumsal, sağlık, ekonomik ve çevresel ihtiyaçların eylemlerimizin merkezinde yer aldığı, sürdürülebilir bir gelecek için gümrüklerin katkısının olduğu, uluslararası arz zincirinde önemli rol oynayarak sınırlarda görev yapan gümrüklerin bu stratejik görevi ile Birleşmiş Milletler ’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde  altı çizilen 17 Hedef arasında da doğrudan bir ilişki kurulduğu, dolayısıyla çevresel, ekonomik, toplumsal ve sağlığa tehdit gibi zorlukların üstesinden gelinmesinde gümrüklerin küresel düzeyde gerekliliği arz etmektedir.

 

Ayrıca; Görev alanımıza giren yaklaşık 170 Kanunun uygulaması yapılırken;

Ulusal ya da uluslararası düzeyde alınmış önlemlerin doğru bir şekilde uygulanmasını engelleyen,

Ülkenin mali çıkarlarını etkileyen,

Ülkenin güvenlik ve emniyetine, kamu güvenliği ve kamu sağlığına, çevreye veya tüketicilere yönelik tehdit oluşturan,

Kamu ahlakı, kamu düzeni, kamu güvenliği, insan, hayvan ve bitki sağlık ve hayatlarının korunması, sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinelerin korunması, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasını engelleyen hususlarla mücadele edilmektedir.